Notice: Undefined variable: html in /home/kunstenreligie/domains/kunstenreligiegouda.nl/public_html/administrator/components/com_chronoforms/form_actions/custom_code/custom_code.php(19) : eval()'d code on line 8
i
Kruiswegstaties Sint Jan Gouda VVV Museum Gouda

MenuSluiten

Over de Sponsoring

Kunst, Cultuur, Tolerantie en Promotie Gouda, het waarom van de Sponsoring

De Sint.-Janskerk is een belangrijk cultuurhistorisch monument, niet alleen voor de hervormde gemeente van Gouda, maar voor alle inwoners van Gouda. Dit brengt een grote verantwoordelijkheid voor het bewaken en beheer van dit culturele erfgoed met zich mee. Dat betekent niet alleen letten op de winkel, maar ook onderhoud en verbetering met visie naar de toekomst. Dit kan zitten in onderhoud gebouw, maar ook in verhogen van bijvoorbeeld de toeristische aantrekkelijkheid door middel van kunst.

In de Van der Vormkapel zijn gebrandschilderde ramen geplaatst over het leven van Christus. Opvallend is dat er enkele afbeeldingen ontbreken die er vroeger wel geweest moeten zijn, maar ergens in de loop der tijd verloren zijn gegaan. Dit betreft het laatste Avondmaal en kruislijden van Christus. Ook elders in de kerk zijn die betekenisvolle momenten uit het leven van Christus nergens te zien. De hieronder bedoelde kruiswegstaties kunnen deze leemte prachtig aanvullen.

De serie geschilderde kruiswegstaties wordt jaarlijks tentoongesteld in de St.-Janskerk in Gouda, veertien momenten uit het lijdensverhaal van Jezus Christus. De schilderijen zijn gemaakt in de eeuwenoude traditie van kruiswegstaties. Het verhaal is universeel en van alle tijden en vormt een belangrijk deel van het begin van onze Christelijke cultuur. Bovendien zijn ze geschilderd door een Goudse kunstenaar, Willem Hesseling en van een artistiek bijzonder hoog niveau.

Er is een boek uitgegeven van de staties, waarin landelijk bekend dichter Hans Bouma bij elke afbeelding een prachtig gedicht heeft gemaakt en Gerard de Kleijn, voormalig directeur van museum Gouda het voorwoord heeft geschreven. Het boek is te bestellen via www.studiohesseling.nl

De vormgeving en uitvoering van deze werken is uniek en de werken kunnen grote culturele en promotionele waarde hebben voor de stad Gouda. Ze hebben het in zich om landelijk, misschien zelfs internationaal bekend te worden De enige echt passende locatie voor deze 14 werken is de Sint-Janskerk in Gouda.

Ook de kerkbestuurders van de Sint-Janskerk delen deze mening en hebben toegezegd dat de staties minimaal 10 jaar (met mogelijkheid tot verlenging) en minimaal 6 maanden per jaar aaneengesloten in de Sint-Janskerk mogen hangen. Voor de expositieperioden zie agenda op startpagina.

Als dan iets prachtigs als de kruiswegstaties in Gouda tot stand komt, moeten we  de kans grijpen die de kerkbestuurders in de 16de eeuw met de gebroeders Crabeth (ook Goudse kunstenaars) hebben gegrepen en de beroemde gebrandschilderde ramen hebben aangeschaft. Hadden zij dit niet gedaan, dan hadden wij nu die ramen niet gehad.

Kunst is niet alleen van vroeger, maar van alle tijden.

Tegenwoordig kennen we een beeldcultuur. Mensen en vooral jongeren zijn steeds meer visueel ingesteld, alle informatie komt in stilstaand of bewegend beeldmateriaal binnen. Staties zijn dan ook juist in deze tijd een prachtig middel om dit bronverhaal van onze cultuur te tonen.

Gouda wil graag aan de weg timmeren met Erasmus en zijn tolerantie. Welnu dit is een initiatief dat de verbinding zoekt en heeft gevonden. We hebben gezocht naar wat ons bindt en niet naar de onderlinge verschillen.  Wij hebben elkaar gevonden in waardering van kunst en cultuur.Gouda kan zich ook eens van een positieve kant laten zien.

Om bovenstaand verhaal financiëel mogelijk te maken is er een stichting opgericht “Stichting Hedendaagse Kunst en Religie Gouda”.

Doel van de stichting is het in bezit verwerven, beheren en exploiteren van de kruiswegstaties in de vorm van expositie in de Sint-Janskerk in Gouda en evt. in resterende perioden elders in een passende omgeving.