Notice: Undefined variable: html in /home/kunstenreligie/domains/kunstenreligiegouda.nl/public_html/administrator/components/com_chronoforms/form_actions/custom_code/custom_code.php(19) : eval()'d code on line 8
i
Kruiswegstaties Sint Jan Gouda VVV Museum Gouda

MenuSluiten

De Goudse Passie

Welkom bij de Goudse Passie.

Goudse Passie

Via Dolorosa

Van 24 februari tot en met 5 april 2021 (2de Paasdag)

Keert The Passion na 10 jaar terug in Gouda?

In 2011 vond de eerste “The Passion” plaats in Gouda. Deze werd landelijk op tv uitgezonden en kreeg in juni 2012 de prijs voor het beste stadspromotie-evenement van de stichting Nationale Evenementenprijzen. Omdat deze jaarlijks terugkerende en in hoge mate gewaardeerde “Passion” in verschillende steden in Nederland nu niet door kan gaan, is in Gouda een mogelijkheid gecreëerd om, buiten lopend, toch een “Passie” te beleven.

Op woensdag 24 februari heeft burgemeester Pieter Verhoeve de Goudse Passie op de Markt te Gouda geopend. 

Een prachtige route in en om de binnenstad van Gouda voert langs de 14 kruiswegstaties van Willem Hesseling. In deze hedendaagse schilderijen heeft hij het lijdensverhaal van Jezus Christus verbeeld. De kunstwerken zijn op bijzondere en toeristisch aantrekkelijke plekken tentoongesteld en kunnen van buitenaf worden bekeken. Gedurende de 40-dagentijd voor Pasen is de route dagelijks individueel te beleven. 

Het resultaat is een toeristische- , kunst- en spirituele wandelroute langs deze kunstwerken in de 40 dagentijd voor Pasen. De totale route bedraagt 4,1 km.

Via Crucis
Tijdens het wandelen langs de Goudse Passie, of na afloop daarvan, kunt u luisteren naar de muzikale kruiswegstaties Via Crucis. Deze prachtige en zeer toepasselijke muziek is van de hand van de Goudse componist en dirigent Dick Le Mair. Voor elke statie is een muziekdeel geschreven. De muziek is te beluisteren op Spotify te benaderen via de volgende link Via Crucis  De muziek is ook verkrijgbaar op CD bij boekhandel Smit aan de Korte Tiendeweg in Gouda.

Routebeschrijving:
Een flyer met routebeschrijving kunt u hier downloaden. De flyer is tevens te verkrijgen bij boekhandel Verkaaik aan de Lange Tiendeweg. In de boekhandel wordt de tweede statie tentoongesteld.

Houd u wel aan de coronamaatregelen. Dit betekent 1,5 meter afstand houden en loop met niet meer dan 2 personen. Met meer mag alleen wanneer u uit één gezin komt.

Bij elk schilderij wordt een QR-code getoond. Door deze te scannen met uw telefoon vindt u online aanvullende informatie over ieder kunstwerk.

De 14 kruiswegstaties zijn in boekvorm uitgegeven met een passend gedicht bij ieder schilderij . De gedichten zijn geschreven door dominee en publicist Hans Bouma.  In het boek wordt de historische achtergrond van het fenomeen kruiswegstaties toegelicht, evenals de beweegredenen van kunstenaar Willem Hesseling om ze op deze manier te schilderen.

Het boek is te koop bij Boekhandel Verkaaik, Lange Tiendeweg 35, Gouda

 
I
   
Jezus wordt verraden.
   
 
II
   
Jezus wordt veroordeeld.
   
 
III
   
Jezus krijgt het kruis.
   
 
IV
   
Jezus valt de eerste keer.
   
 
V
   
Jezus ontmoet zijn moeder.
   
 
VI
   
Simon van Cyrene helpt Jezus.
   
 
VII
   
Jezus valt voor de tweede keer.
   
 
VIII
   
Jezus troost de wenende vrouwen.
   
 
IX
   
Jezus valt voor derde keer.
   
 
X
   
Jezus wordt ontdaan van zijn kleding.
   
 
XI
   
Jezus wordt aan het kruis genageld.
   
 
XII
   
Jezus sterft aan het kruis.
   
 
XIII
   
Jezus wordt van het kruis gehaald.
   
 
XIV
   
Jezus is opgestaan.